Merkeziyetçi Mi Demokratik Mi?
Sendikaların işçi sınıfının okulları olduğu herkes tarafından bilinir ve sıkça söylenir. Bu okulların nasıl bir eğitim merkezi olacağı konusunda, hem birçok yön hem de birçok farklı görüş var.
KESK 11. Dönem 3. Genel Meclis Toplantısı 59 üyeyle toplandı ve bir sonuç bildirgesi yayınladı.
Hukuk Mücadelenin Neresinde?
İş yasası, uzun yılların mücadeleleri ile yazılmıştır. İçinde işçilerin büyük fedakârlıklar ve bedellerle elde ettikleri kazanımlar da vardır, işçi sınıfının ilk dağınıklık dönemlerinde burjuvazinin kendi çıkarlarını güvence altına aldığı yasa maddeleri de… Kapitalizm var oldukça iş yasaları, sendikalar yasası gibi işçileri ilgilendiren hiçbir kazanım kalıcı olmayacaktır. Hatta on yıllarca kavga edilerek kazanılmış bir madde, bir gecede silinip gidebilir. Ancak bu durum hukuk mücadelesini küçümseyeceğimiz ya da kullanmayacağımız anlamına gelmez.
İşçi Sınıfının Okulları
İşçi alanındaki çalışmalarda eğitim söz konusu olduğunda işçi arkadaşların karışık tepkiler verdiklerini görüyoruz. Bir yanları heyecanlı, bir yanları minnettar, bir yanları inançsız, bir yanları geçmiş deneyimlerden sıkılacaklarına ve anlamayacaklarına dair önyargılar... Sendikalar, kendi yarattığı bütün olanaklardan mahrum bırakılmış işçi sınıfının hiçbir şeyken aslında her şey olduğunu öğrendiği yerlerse önümüzdeki engelleri nasıl aşacağız?
İşçi Sınıfının Bozulan Kavramları -4
Bağımsız sınıf tavrı denilince, alanda herkesin söylediğinin başka bir şey olduğunu anlıyoruz. Burjuva sendikaların yöneticileri başka, devrimci işçiler başka, uzlaşmacılar, reformistler başka bir bağımsız sınıf tavrını anlatıyor.